Måndagen den 27/5 hade vi växtförsäljning i Bäckadalsparken. Det som såldes var plantor som medlemmarna skänkt till föreningen. I år var det ca 270 plantor som skänkts. Vi startade försäljningen kl 17.00 och redan från start var det en stor tillströmning av spekulanter. Redan efter ca en halv timme var stort sett alla plantorna borta. Det var meningen att försäljningem skulle vara mellan 17.00 -18.00 men redan 17.40 fick vi packa ihop för då var det slut på alla plantorna. Med den stora efterfrågan kan jag redan nu lova att det kommer att bli plantförsäljnig även nästa år. Inkomsterna från försäljningen går till program på våra träffar i framtiden. Det är roligt när så många medlemmar kan medverka i en aktivitet men det kan bli många fler. Hoppas att nästa försäljning lockar både fler kunder och fler medlemmar som kommer med material till försäljningen.

 

lasse p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvällsutflykt i egna bilar till Carina & Ken Schill i St Mossebo

Måndagen den 27/6 träffades 54 förhoppningsfulla trädgårds entusiaster för att fara till St Mossebo och besöka Carina & Kens mycket omtalade trädgård. Alla var mycket förväntansfulla. Vädret var det bästa tänkbara solen flödade från klarblå himmel när vi anlände till Stora Mossebo

Carina & Ken hälsade oss välkomna och berättade lite om bakgrunden för hur trädgården kommit till. Det som var förvånande var hur man kan bygga upp en så fin trädgård på så kort tid. Efter presentationen var det fritt fram att själv uptäcka trädgården. Pioner som dagen till ära stod i full blom var en genomgående blomma. Det fanns ett otal växter i en massa rabatter i den rumsindelade trädgården. Rumsindelningen var verkligen spännande för man upptäckte nya saker för varje rum man passerade.

Det fanns gott om platser att sitta ner på och njuta av blomprakten och sin medhavda fika. Efter ett par timma så avtackade vi Carina och Ken för att de ställt upp och visat sin trädgård. Det fanns givetvis också möjligheter att köpa några nya rariteter till sin egen trädgård, många utnyttjade den möjligheten.

Här nedan följer några bilder från den minnesrika kvällen men jag är ingen stjärnfotograf så det är svårt att göra en sådan trädgård rättvisa.

lasse p

Dags för pumpa invägning.

Hösten var gynnsam i år så pumporna kunde växa hela september månad utan att det var någon nattfrost. Det var inte alla som hade lyckats att få en så stor pumpa så att de tyckte att det var värt att komma till vägningen. Men när det var dags för invägningen så var vi sex glada pumpaodlare med ett verkligt skiftande resultat.

En som hade lyckats med årets odling var Ann-Sofie i Bårebo. När vi höll på med invägningen av pumpor mellan 3-9 kg så kom Ann-Sofie med en pumpa som vägde strax över 24 kg.

Det var bara att gratulera samtidigt som man knöt näven i fickan och bestämde sig att nästa år skall min pumpa vara lika stor

Exakta vikter och odlare kommer att redovisas på kommande årsmöte  Ann-sofie och Merja kollar läget                                                                                                     


lasse p

Möten 2010.

Måndagen den 15 mars hade vi vår första vårträff även om man kan diskutera om det är vår eller vinter.

Per en av delägarna på Nyströms Trädgård i Jönköping var hos oss och talade om och förevisade barrväxter. Han sa att trenden barrväxter är på väg igen. Till skillnad på barrväxterna som var populära på 70-talet så aä dagens barrväxter lägre och håller sin storlek mycket bättre än vad barrväxter gjorde förr. Per gav också goda råd vad som blev bra i samplantering dvs barväxter och bladfällande buskar.

Vi var 28 medlemmar som lyssnade på vad Per hade att förmedla. Alla tyckte att det var mycket intressant.

Efter Pers pergrampunkt blev det fika och efter fikat höll vi vårt årsmöte. Den enda förändringen i styrelsen var att Lennart Svenningsson meddelat att han inte ville vara styrelseersättare längre. Till ny ersättare valdes Karin Bengtsson. Vinsten för det gångna verksamhets året var någon hundralapp över 2 000:-

Rapportör

lasse p

Måndagen den 19/4 var det dags för den andra vårträffen. Vi gästades av Gunilla Fransson från Jönköping som talade över ämnet kryddväxter.

Ett 30 tal medlemmar hade mött upp denna vackra vårkväll för att lära sig hur man odladar sina egna kryddor och hur man förvarar och använder dem.

Det genomgående temat var att man  skall odla de kryddor som man tycker om smaken på. Gunilla hade ett rikt sortiment av kryddor som alla fick smaka på. En kryddväxt som rönte stort intresse var ananassalvia som blommade nu och var väldigt vacker.


Gunilla sa att vi skulle ställa krav på plantskolorna så de tog hem de kryddväxter som vi efterfrågar. En annan sak som Gunilla starkt poängterade var att om man skall odla dragon så skall det vara fransk dragon eftersom denna sort har den bästa smaken. Gunilla hade med sig så att de närvarande kunde få ett skott an ananassalvia och luftlök.


Kvällen avslutades med fika och dragning på de lotterier som sålts under kvällen.

 

Lasse p

Första måndagen i maj d.v.s 3 maj kom våren till Gnosjö precis som den gjort de senaste 29 åren. Våren anländer när Kenneth Lorentzon  från Gullmarsplant kommer och säljer växter.

Cirka 70 trädgårdsfantaster hade samlats för att förse sina trädgårdar med lite sällsynta nyheter. De välfyllda borden var en fröjd att skåda


Kenneth informerade de närvarande om vad det var han hade haft med sig och efter en stund började försäljningen.

Efter ca 20 minuter var de välfylda borden i stort sett helt länsade.


Efter fikat och lotteridragningen drog alla hem till sitt med välfyllda blomkassar och Kenneth for tillbaks till Kågeröd med en nästan tom bil. Jag är övertygad att alla tyckte det var en lyckad kväll med trädgårdsföreningen.

Kenneth lovade att återkomma nästa år den första måndagen i maj .

 


.

Björnhyltans.

Björnhyltans drivs av Lotta och Peder Wendefors de har ekologisk odling av grönsaker och blommor. På Björnhyltans finns en gårdsbutik där man kan inhandla olika ekologiska grönsaker och blommor.

28 glada trädgårdentusiaster startade lördagen den 11 september kl 10.00 från Gnosjö järnvägsstation för att göra en utflykt till Björnhyltans. Färden gick via Gislaved - Sjötofta där man tog vägen mot Ambjörnarp utmed denna väg hittar man vägvisaren som leder in mot Björnhyltans.

Vid framkomsten var det dags för förmiddagsfika och under fikan berättade Lotta Wendefors hur det hela hade startat och en liten del av deras framtidsplaner. Hon talade om att det har sina vedermödor liksom solskensögonblick att vara ekologisk odlare.

Efter fikat var det dags att beskåda odlingarna såväl inom som utomhus. Vindruvor och tomater fanns i växthuset i riklig mängd.    

Utanför växthuset fanns odlingar på friland av de flesta tänkbara köksväxter. 

        Lotta försökte besvara alla frågor som ställdes och jag är övertygad att de flesta var nöjda med svaren på sina frågor.

Rundvandringen slutade i gårdsbutiken där många av de närvarand passade på att handla.

Solveig Strömberg

Pumpatävling 2010

 Idag måndagen den 13 september var det dags att väga in pumporna från årets pumpatävling.  Mai Svenningsson var den som kom först med sin pumpa. Ett vackert exemplar som visade sig väga 6.345 kg tyvärr så vägde min pumpa 6.350 kg så i detta läge var Mai på en andra plats men flera pumpor var att vänta.

Nästa som anlände var en trogen pumpaodlare och en flerfaldig vinnare(Karl-Josef Karlsson) men i år så var hans pumpor en aning mindre än de brukar vara.

Nu väntade vi på de stora kanonerna Solveig Strömberg och Ann-Sofie Svensson.

Först av de två så anlände Solveig med en riktigt regäl pumpa som visade sig väga 9.840 kg  Ann-Sofie kom sist med en pumpa som såg ut som en riktig vinnarpumpa, men vågen stannade på 9.410 kg och blev alltså slagen av Solveig med 410 gram. Men det är inte fyskam med en andra plats i pumpatävlingen.

Alla pumpor hade inte hunnit växa sig riktigt stora men även små pumpor är goda

Jag Lasse P tackar för deltagandet och hoppas att vi blir många fler pumpatävlande nästa år.

Kiviks äppelmarknad.

 Lördagen den 25 september var jag och Anne samt ett par bekanta i Kivik och besökte Kivikshamn med äppelmarknad samt avteäkning av årets äppelkonstver. Årets tema var Frans G Bengtsson ett helt fantastisk konstverk. Man kan inte förstå hur konstnären lyckas få fram denna detaljrikedom genom att bara använda äpplen i olika färger.

Dagen inramades av en marknad där det såldes äpplen i alla tänkbara material allt ifrån äkta äpplen till tovade äpplen.

Lasse Kronér var dagens presentatör med en otrolig svada av det mycket humoristiska slaget. Dagen artist var Nanne Grönvall ett litet yrväder som inte behöver närmre presentation.

Med dessa enkla rader så vill jag rekomendera en utflykt till Kivik. Har du inte tillfälle i år så kommer det ett nytt tillfälle 2011

gnosjolasse

 Kransbindning i Kulltorp

Lödagen den 13 november hade Gröna Tråden anordnat en kurs i kransbindnig både moss- och granriskransar. För att det skulle bli så bra som möjligt hade vi engagerat Marlene Strömberg och Malin Landkvist två verkliga proffs på sådant hantverk. Kursen hölls i hantverksladan i Kulltorp.

9 medlemmar från Gröna Tråden deltog i kursen. Marlene och Malin ledde kursen med liv och lust och hade i vanlig ordnig fixat fram allt som kunde behövas för att göra snygga kransar. Fika serverades vid "halvtid".

Deltagarna var mycket nöjda med dagen och hade var sin krans med sig hem att hänga upp på något lämpligt ställe.

 Deltagarna ser fram emot nästa gång det det blir kursdags.


                                                      

 Måndagen den 20 augusti (en vacker sensommarkväll) samlades ett 25-tal medlemmar i "Gröna Tråden" för att göra ett trädgårdsbesök hos Birgitta & Håkan Simonsson i Ranglavik Hjälshammar.

Birgitta & Håkan hälsade oss välkomna när vi kom dit. Det visade sig att de hade en helt underbar trädgård som verkligen var värd det diplom som de fick 2011. Trädgården var verkligen smakfullt uppbygd och det varvades med köksträdgårdsväxter och prunkande blommor på ett smakfullt vis. Trädgården som låg på en verkligt strandnära tomt innehöll allt man kan önska sig av en riktig trädgård d v s frukträd, grönsaker oc en massa blommor. Det var bara en sak som inte fanns i denna trädgård och det var ogräs. En stor eloge till Birgitta som var den som skötte om växterna medan Håkan var den som gjorde grovgörat. Efter att verkligen ha tittat på trädgården så avslutades kvällen med medhavd fika på någon av de många sittpgrupperna som fanns utmed stranden

Wanda Wanda

Måndagen den 15/12 2012

 

Leif inleddekvällen med att visa bilder på alla svenska orkideer som han hade varit runt i hela landet och fotograferat. Alla var imponerade över den mängd orkideer som växer vilt i vårt karga klimat. Leif höll på med detta en timme så nog var det många alltid. Efter kafferasten så visad Leif bilder på orkideer som man kan ha i vanlig rumsmiljö och en del som man som Leif måste ha ett inonhusväxthus för att lyckas med.

Leif rekomenderade att man skall köpa en orkide som är barotad och heter Wanda enl Leif är den lättodlad. Som gödning till sina orkideer är Blomstra det bästa. Wanda skall doppas i näringslösning varannan dag.

Avslutningsvis så visade Leif vilka orkideer som man kan odla på friland i våra trakter. De ca 50 närvarande tyckte att det var en underhållande kväll

 

ladde p