Grönkålsgratäng

5-6 hg färsk grönkål

2.5 dl vispgrädde

1-1.5 dl crem fraise med franska kryddor

2 ägg

2 dl riven ost med smak

Koka grönkålen i skikspad eller kraftig buljong i 20 minuter. Hacka grönkålen fint och koka upp den med grädde och låt svalna. Vispa ihop ägg och creme fraise och blanda med ggrönkålen och grädden. Lägg allt sammans i en gratängform, stö över den rivna osten och gratinera i 200 gader i 20 minuter.

Smaklig måltid

lasse p






 

Amerkansk äppelkaka

 

Ingredienser:

6 äpplen

2.5 dl vetemjöl

2.5 dl stösocker

0.5 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 st ägg

100 gram smör

1 msk flytande margarin

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en eldfast form med flytande margarin

2. Smält smöret. Skala, kärna ur och skiva äpplen och lägg dem i formen.

3. Blanda smör, socker, salt och bakpulver. Rör i ägget och det smälta margarinet.

4. Bred ut smeten på äpplena och grädda i ugnen 40 - 45 minuter.

5. Servera med önskat tillbehör( glass, vaniljsås eller vispad grädde) som en efterrätt eller till kaffet.

Zucchiniplättar med keso och räkor

Matiga medelhavsplättar för dem som vill unvika kolhydrator

 

4 portioner

 

400 gr zucchini

2 tsk fiberhusk

1 tsk salt

4 ägg

smör eller olja till stekning

 

Till servering

 

250 gr keso

300 gr skalade räkor

  1. Riv Zucchinin grovt på rivjärn
  2. Blanda salt och fiberhusk i en skål
  3. Vispa upp äggen och blanda med husk , salt och zucchiniröran
  4. Stek på medelvärme i smör ca 0,5 dl smet /plätta
  5. Servera med keso och räkor

Kolokithokeftedes.                       4 port.

2 potatisar
3 ägg
500 gr squasch
200 gr fetaost
1 msk torkad mynta el 1/2 dl färsk
1 tsk salt
ströbröd
olivolja

Skala och skär potatisen i mindre bitar koka i lättsaltat vatten. Pressa potatisen genom en potaispress.
Finriv squaschen och låt rinna av i ett durkslag, pressa ut så mycket vätska som möjligt med handen.
Grovriv feta osten.
Blanda alla ingredienserana och forma smetenn till burgare.
Vänd burgarna i ströbröd och stek i olivolja tills de blir gyllenbruna.

Oprövat recept
lassep

 








Inkokt pumpa á la Rydin

Ingredienser

3 kg pumpa

1.5 kg socker

7.5 dl vatten

150 kryddnejlikor

1.5 m kanelstänger

7.5 dl matättika  

Hacka pumpan fint och lägg den i en gryta. Slå på ättikan och vattnet. Vira in alla kryddorna i en gasväv och lägg dessa i grytan. Koka allt sammans i 15 minuter. Ställ undan grytan som får svalna till nästa dag. Häll upp i väl rengjorda burkar. Förvaras svalt tills det är dags att äta upp anrättningen.

Smaklig måltid






Pumpasoppa á la Harrie


Ingredienser


1.5-2 kg pumpa

2 st medelstora gula lökar

1 st stor vitlöksklyfta

0.5 st röd chilipeppar

1-2tsk torkad timjan

1-2 msk olivolja

1 msk smör

ca 5 dl vatten

2 st tärningar hönsbuljong

1 dl grädde

2-3 msk tomatpuré

1 tsk salt lite vit eller svartpeppar ca 1 tsk örtsalt

Skala pumpan och ta bort skal och kärnhus. Skär pumpaköttet i bitar. Skala och grovhacka löken. Skiva den skalade vitlöksklyftan tunnt. Kärna ur och strimla chilin.

Fräs lök, vitlök, chilin ochtimjan på ganska svag värmei olja och smör i en ganska stor kastrull tills löken är genomskinlig. Lägg då i pumpabitarna. Häll i vattnet, smula ner buljongtärnin garna och koka upp. Låt koka under lock i 35 - 40 minuter. Mixa och rör ner grädde och tomatpurén. Är soppan för tjock späd med lite vatten.

Smaka av soppan med salt. Gärna också med örtsaltt och timjan. Mal över lite svart eller vitpeppar. Servera och njut

Clafoutis med squash

En squashgratäng på franskt vis

 

4 port.

 

Ingredienser

2 st medelstora squash gula eller gröna

3 st ägg

2 dl cremefraise

1 tsk curry
0.5 tsk spiskummin

 

Gör så här:

Skala och skiva squashen och lägg den i en ugnsäker form.

Häll vätskan över squashen och grädda i 200 graders varm ugn i 25 minuter,

 

Servera med stek bacon eller något annat du tycker om

Squasch gratäng

Ingredienser

400 gr skivad squasch
4 tomater
1 lök
1 klyfta vitlök
1/4 dl hackad basilika
1 dl grädde
salt & peppar
1 dl riven ost gärna Prästost

Skiva squaschen i 1/2 cm tjocka skivor skiva lök och tomater

Smörj en ungsfast form varva de skivade grönsakerna

Skala och hacka vitlöken. Hacka basilikan

Krydda med salt och peppar och stö över hacket

Baka i ugnen i 15 min. i 225 grader

Häll av vätskan och slå på grädden , strö över osten och baka i ytterligare i 20 min.


 


Fylld gurka

1 grön gurka
1 msk smör
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1 pressad vitklövsklyfta
100 gram champinjoner
2 msk hackade soltorkade tomater i olja
1 tsk torkad basilika
1/2 msk potatismjöl
2 dl riven ost
2 dl gräddfil
Deela gurkan i halvor på längden och gröpa ut kärnorna. Lägg gurkan i en ugnsäker form. Hacka champinjonerna och stek dem i smör. Salta och peppra.Blanda  svamp,vitlök, tomater basilika, ost potatismjöl och gräddfil. Fyll gurkan med blandningen. Gratinera i mitten av ugnen vid 225 grader i 15 minuter.
Servera rökt kött eller korv till.

Jordärtskockgratäng

2 port

 

Ingredienser:

450 gram ca jordärtskockor

0.5 st citron saften

1 burk skivade champinjoner (290 gr

smör att steka i och till formen

salt och grovmalensvartpeppar

1 st klyftad tomat

2 dl creme fraice

2 dl riven ost t ex västerbotten

 

Gör så här:

 

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyv jordärtskockorna. Lägg dem i en kastrull med lättsaltat vatten och saften från en halv citron. Koka dem nästan mjuka ca 10 min. Låt de rinna av och lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö salt och peppar över. Låt champinjonerna rinna av och stek dem i smör. salta och peppra. Fördela svampen över skockorna. Skär tomaten i små klyftor och fördela runt det andra. Blanda creme fraice och riven ost och häll det överst.
  2. gratinera i ugn ca 15 min tills det fått fin färg.
  3. servera till något gott kött t.ex fläskfile
Ost och marmelad är mums Ost och marmelad är mums

Pumpa marmelad.
 

500 gr pumpakött
2 citroner
1 msk färsk riven ingefära
1/2 dl vatten
7 dl syltsocker

Skär pumpaköttet i små bitar. Pressa citronen. Koka pumpa, ingefära, citronsaft och vatten på svag värme under lock i ca 50 min.
Mosa pumpaköttet med en trägaffel.
Rör ner sockret och höj värmen. Koka marmeladen kraftigt i 2 min. Låt marmeladen vila i 15 min. rör någon gång under tiden. Häll marmeladen på Atamon sköljda varma burkar. Sätt på locket och förvara svalt.
Ett recep från Svalås

Bullar med riven jordärtskocka.

700 gr vatten mera kallt än ljummet
850 gr vetemjöl
150 gr grovt rågmjöl
150 gr skalade och rivna jordärtskockor
20 gr jäst
20 gr honung
15 gr salt

1.   Blanda alla ingredienserna utom saltet. Kör i en degblandare i 20 min. Tillsätt därefter saltet och kör i ytterligare i 5 min.
2.  Låt degen jäsa i en timme. Efter 1 timme baka ut till frallor och låt jäsa ytterligare i 45 min.
3.  Sätt ugnen på 250 grader.
4.  Spreja gärna brödet med vatten innan bakning så får det en krispigare yta. Baka i 250 grader i 5 min, sänk sedan till 200grader och baka i ytterligare 5-10 min. Låt svalna på galler.