Recept på nässelvatten

Ta ett stort kärl och fyll detta till hälften med nässlor. Slå på vatten så att kärlet blir fullt och låt detta stå 5-6dagar under lock sedan är det färdigt att använda.

Skall spädas 1:10. Locket är till för kringboende grannar för lukten är en aning skarp men den försvinner relativt snabbt efter vattning. Tänk på att nässelvatten är en färskvara och bör förnyas efter ca 10 dagar.

Bli du också miljövänlig.

Ha det bra

hälsar

gnosjolasse

 

 

 

 

Lite bra att ha

 

Plantskolor med högt besöksvärde.

http://furetsplantskola.se

www.rangedala-plantskola.se

http://www.fagerhultsplantskola.se  

 http://www.nystromstradgard.se 

http://www.klockaregården.se

 Höglunds blommor Klämmentorpsvägen 35 555 94 Jönkäping (Sveriges enda odlare av brudorkidéer )

 http://bulps.se/?sour=29

 

Bekämpning av skadedjur

http://www.nematoder.se  Sniglar

 

Trevliga besöksmål

http://www.peterkornstradgard.se/

www.kurrebo.se

 

Läsvärt

http://www.anp.se/newsletter/643806/43405E437547445F4B7141405C43  Allt om trädgård

http://www.odla.nu  

 

Andra föreningar

Värnamo Trädgårdsförening    http://go.to/vtf 

Veckans växt vecka 37 2012

KOPPARSTARR,

Carex Buchananii

Familj Cyperacae

Härdig perenn ca 45 cm passar utmärkt som utfyllning mellan perenna plantor i rabatten eller i krukor ensamma eller tillsammans med sommar-höstblommor. Carex buchananii är ett tuvbildande halvgräs från Nya Zeland med ständigt kopparbruna blad och bruna blomax. Stråna är lockiga i topparna. Samplanterar du med växter med silverfärgade eller variegerade blad, eller färgstarka blommor, så får du en effektfull plantering.

Veckans växt vecka 40 Veckans växt vecka 40

 

Paradisea liliastrum (Paradislilja)


Denna art består av 2 jordstams bildande från södra europas berg. De bildar små tuvor med gräs-till blad ,från senvåren får de upprätta stjälkar med huvuden av tratt och klocklika vita blommor.
Odling
Bägge arterna uthärdar medelsvår frost och föredrar fuktig humusrik jord i direkt sol även om de inte alltid trivs i odling. De får inte torka ut på sommaren. Förökas genom frö eller delning av väletablerade tuvor.

Anm. Jag har odlat denna växt i flera år utan svårigheter. Uppgifter om växten hämtad ur Botanika

Veckans växt vecka 45 Veckans växt vecka 45

Asarum

Hasselört

Detta släkte liksom piprankan tillhör hålrotsväxter och består av mer än 70 arter jordstamsbildande perenner. De är allmänt utbredda i tempererade delar av norra halvklotet.

Asarum europaeum

Denna art som förekommer allmänt i Europas skogar har iögonfallande sträva hår på såväl jordstammar som de 10 – 15 cm långa bladstjälkarna.De mörkgröna glänsande bladen är njurformiga till nästan cirkelrunda och upp till 8 cm breda. De mörkt purpurbruna blommorna som sitter under bladen är endast drygt centimeterstora. Jordstammarna användes förr för medicinska ändamå och i snus men är relativt giftiga

Odling:

Växten föredrar skuggigt läge i fuktig väldränerad jord och planteras när som helst mellan höst och vår. Tuvorna bör delas med några års mellanrum. De kan utsättas för angrepp av sniglar. Mycket härdig.

lasse p

Veckans växt vecka 47 Sköldbräcka (Darmera pelata) Veckans växt vecka 47 Sköldbräcka (Darmera pelata)

Damera pelata

Sköldbräcka (Ca 60 cm hög)

Ett släkte med endast en art. Det är en örtartad perenn med mycket stora eleganta blad som ersätter på våren. Blommorna är oftast vita eller skära i klasar på ogrenade stjälkarfår vacker oätlig frukt. Den hör hemma i nordvästra Kalifornien och sydvästra Oregon.

Odling:

Denna växt kommer från svala områden och växer i fuktig till blöt terräng. Den är frosttålig men tål inte att torka ut. Förökas enklast genom delning

Veckans växt vecka 49 Tanacetum balsamita. Balsamblad Veckans växt vecka 49 Tanacetum balsamita. Balsamblad

Tanacetum

syn. Pyrethum

Renfanor

I grekisk mytologi blev ganymedis odödlig genom att han drack avkok av renfana, en art av detta släkte med jordstamsbildande, perenna korgblommiga örter. Även under senare tid har den använts (trots att den är tämligen giftig, också vid utvärtes bruk) för att befrämja menstruation och lindra hysteri, hudåkommor, vrickningar, blåmärken och reumatism. De ca 70 arterna ai släktet som står Chrysanthemum nära återfinns i de tempererade områden på norra halvklotet och uppskattas idag mer för sina blomkorgar och bladverk som ofta är vithårigt och i många fall finflikigt. Bladverket hos många av perennerna är starkt aromatiskt.

Odling:

De är någorlunda till mycket frosthärdiga och föredrar direkt sol i väldränerad, tämligen torr jord; i själva verket i all sorts jord som inte är blöt och tung. Övervattna inte. En andra blom kan komma till stånd om vissna blommor nyps bort. De sprider sig lätt och måste hållas i schack. Förökas lättast genom delning på våren.

Tanacetum balsamita

Balsamblad

Denna frosthärdiga perenn med krypande jordstam är något ogräsbenägen. Den kan bli 1.5 m hög och blommar med vita till vitgula blomkorgar på sensommaren.

 Eldkrasse

Tropaeolum speciosum

 

Den färgstarka eldkrassen

Vill man ha en klättrande, färgstark och trevlig bekantskap i sin trädgård kan det vara värt att titta närmare på den lysande röda och lite egensinniga eldkrassen.

Eldkrasse, Tropaeolum speciosum, är en eldfängd invandrare från Sydamerika. Den kan dekorera växter som annars bara står gröna, exempelvis barrväxter och överblommade rododendron.

Klättervillig sydamerikan

Eldkrassen får lysande röda blommor i juli-oktober och klänger gärna på andra växter. Som en sydamerikan sig bör så älskar eldkrassen sol och under varma somrar kan den klättra fyra meter upp.

Sprider sig lätt

Eldkrasse har tjocka, knölliknande rötter och en lång, tunn jordstam, så den kan dyka upp på nya platser långt ifrån moderplantan. Det har man säkert överseende med, man blir bara glad för de eldiga och vackra blommorna.

Den är tyvärr en liten diva som man får lirka lite med vid planteringen men har eldkrassen väl funnit sig till rätta så går det bra, den växer verkligen ymnigt om den trivs.

Plantera eldkrasse

Vårplantering är absolut att föredra så att eldkrassen får sommaren på sig att etablera sig.

Gräv en djup grop, minst 40 centimeter, och använd mycket lucker, sandig jord med stora inslag av torv, barr, lövjord och brunnen kompost. Placera eldkrassen på botten av gropen och ge den väldränerad jord med sand och en hel del småsten runt knölarna. "Kupa" upp med mer porös jord allt eftersom eldkrassen växer tills gropen är fylld.

Bra placering av eldkrasse

Eldkrasse planteras med fördel i ett buskage, till exempel tillsammans med rododendron, bara man ger den porösare jord.

 

Uppgifterna hämtade från Odla.nu

Eldkrasse brukar finnas till salu hos bl.a Fagerhults plantskola

 

lassep

Torvblock

Är du i färd med att bygga om trädgården?

Torvblock är mycket enkelt att arbeta med och du kan mer eller mindre helt välja vilka former som din nya rabatt, mur eller kant ska få.

Vi erbjuder sågade torvblock i cirka måtten 40 * 12 * 18 cm (kan variera något då torv är en ren naturprodukt).

Priset är 17 kr/st om du köper 120 block (1 pall) eller mer, 20 kr/st om du köper färre. Vi finns i Värnamo och har oftast block hemma på lager för egen avhämtning eller transport enligt överenskommelse. Kontakt: Johan Bergström Telefon: 076 100 2603 Mail: Johan338@hotmail.com

 

Veckans växt vecka 44 Veckans växt vecka 44

elleborus Foetidus

Klockjulros

Beskrivning. Klockjulros är en vintergrön, flerårig ört med pålrot och kraftig upprätt stjälk som nästan blir vedartad nedtill. Stjälken är flerbladig och kan bli tre till fyra decimeter hög. Rosettblad saknas. Stjälkbladen är skaftade med djupt handflikad bladskiva av sju till tio smalt lansettlika sågtandade bladflikar. Arten blommar i maj-juni med gröna blommor som sitter hängande i mångblommiga knippen i stjälktoppen. Blommorna är klockformade och halvslutna, tre till fyra centimeter breda med gröna hylleblad. Blommornas stödblad är hela och brett äggrunda eller ibland lika bladen.
Bland de arter av julrosor (Helleborus) som påträffats förvildade eller kvarstående efter odling, känns klockjulros lätt igen på avsaknaden av krypande jordstam, samt på sina upprätta flerbladiga stjälkar och mångblommiga blomknippen.

Utbredning. Klockjulros är sällsynt och förekommer naturaliserad i södra Sverige, bland annat på Kinnekulle i Västergötland. Arten hör hemma i södra och västra Europa. Första fynduppgift som förvildad är från Skåne och publicerades 1870 (Hylander 1971). Arten uppges dock som odlad redan under 1700-talet (Hoffberg 1792).

Användning. Klockjulros odlas ibland som trädgårdsväxt och frösår sig lätt.

Månadens växt januari 2013

 

Hemerocallis

Dagliljor

Dessa perenner, varav några är delvis städsegröna eller städsegröna, kommer från det temprerade östra Asien. De odlas för sina granna, ofta doftande blommor som återfinns i skimrande färgspektrum. De enstaka blommorna varar bara en dag, men de bärs i stort antal på kraftiga stänglar ovanför högt, bandlikt bladverk och fortsätter blomma från försommar till höst. Blomstorleken varierar från 8 cm till 15 cm eller mer. Blommorna kan vara enkla eller fyllda och höjden kan varierafrån 60 cm till 1 m

Odling:

Välj växtplats noga då dessa blommor vänder huvudet mot solen och ekvatorn. De flesta sortet är helt frosthärdiga; de föredrar sol men växer bra och får klarare färger i halvskugga. Plantera i någorlunda näringsrik jord som inte torkar ut. Förökas genom delning höst eller vår. Bestånden skall dela vart 3-4 år. Kultursorter som dras upp från frön bibehåller inte sortkaraktären. Aktas för sniglar på förvåren. De kan även angripas av bladlöss eller spinnkvalster.

Några av de otaiga sorterna.

Hemerocallis aurantiacka

Denna art med långt linjärt, och ca 60 cm högt bladverk bladverk med brandgula blommor ca 30 cm ovanför tuvans höjd.

Hemerocallis fulva.

Denna tuvbildande art blir 1.75 cm vid. Under sommarens andra hälft bär den mättade orangeröda trattlika, 8-15 cmvida blommor.

Hemerocallis, Hybridgruppen

Nästan alla kultrformer av Hemerocallis har använts vid framtagning av den stora mångfalden av moderna hybrider. De flesta odlas för blommornas storlek och textur jämte dem mättade eller subtila färgteckningen, ofta med ett "öga" i kontrasterande färg.

lp

Ett bra tips för att läsa mer är att gå in på

epostadress:anette@dagliljan.se

Vattentunna i material som odlingstunnorna, med en sopsäck som invändig behållare.Rymmer 120 l höjd 80 cm. Pris 420:- inkl moms Vattentunna i material som odlingstunnorna, med en sopsäck som invändig behållare.Rymmer 120 l höjd 80 cm. Pris 420:- inkl moms

 Här är en äkta Gnosjöprodukt

 

 

 

modell 145, höjd 45 cm, diameter 47 cm med extra botten som ger förhöjd odlingsnivå. Skonsamt för ryggen .Pris 395:- inkl moms modell 145, höjd 45 cm, diameter 47 cm med extra botten som ger förhöjd odlingsnivå. Skonsamt för ryggen .Pris 395:- inkl moms

Odla på hälleberget är inget problem med våra designskyddade odlingstunnor,

tillverkade av utvalt kärnfuru som klarar många års användning.

Inga lösa delar, lätt att vika ihop när sommaren är slut.

Med en 50 cm huv av fiberduk får du även ett miniväxthus

 

modell 130, höjd 30 cm, diameter 47 cm. Pris 300:- inkl moms modell 130, höjd 30 cm, diameter 47 cm. Pris 300:- inkl moms

Gnosjö Industriteknik AB tel 070 5291773 F-skatt SE556278613601

veckans växt vecka 41 veckans växt vecka 41

Rodgersia aesculifolia

Kastanj rodgersia

 

Från Burma, Japan och Korea kommer släkten av 6 fuktälskande perenner. De har ståtliga blad och blommor men tenderar att odlas mer för sina framträdande blad än för de plymer av duniga blommor som de bär mitt till sent på sommaren. Stälkarna vecklar ut sig mitt på våren för att skapa en solfjäder av blad lägst upp på de kraftiga stjälkarna

 

Odling: Deras preferens för fuktiga jordar gör den idealisk för våtmarker eller intill dammar.

Förökas genom delning på våren.

Uppgifterna hänmtad ur Botanika

 

Jag har odlat Rodgersia i vanlig rabatt med stor framgång

lasse p

Veckans växt vecka 43 Veckans växt vecka 43

Lewisia cotyledon

Lewisian har fått sitt namn efter den amerikanske upptäcksresanden Meriwether Lewis (1774-1838) 

Lewisian består av ca 20 arter. Alla arterna kommer från Klippiga bergen i USA. Rötterna har en unik överlevnadsförmåga. Lewis återvände till civilisationen 1806 och det sägs att en botaniker i London som studerade hans torkade växter nästan 5 år senare märkte att en av dem försökte växa. Han planterade den och den tog sig och sommaren därpå bar den sina vackra skära blommor.

Odling:

Vill ha svalt klimat, direkt sol eller halvskugga i varmt klimat och bra dränering så att vinterröta inte får rötterna att ruttna bort. Förökas lättast genom självsådd (min erfarenhet). Lewisia har städsegröna blad.

Lasse P

Veckans växt vecka 46 Veckans växt vecka 46

Veratrum album

Vit nysrot

Arten förekommer i Sibirien, Europa och Nordamerika

Den växer upp från en giftig jordstam i form av upprätta, bladklädda stjälkar i vippande bestånd. Bladen är stora, veckade och mycket dekorativa. Nysrot kan bli mellan 1.0 - 1.8 meter hög

Odling: Mycket frosthärdiga och lättodlade i näringsrik fuktig jord. Delning bör ske på hösten då de börja växa tidigt på våren .Kan även förökas med frö på hösten. Skyddas från sniglar. Samtliga arter Veratrum är giftiga.

Veckans växt vecka 48 Veckans växt vecka 48

Gentiana

Detta släkte med ca 400 arter ett-, två- och fleråriga örter varav vissa är städsegröna och har världsvid utbredning, främst i alpina ängsområden och ibland i skogsmark. Intensivt djup- eller himmelsblått är de vanliga blomfärgerna men vitt, gulvitt, gult och även rött förekommer. De i huvudsak trattlika blommorna bärs från höst till vår.

Odling:

De föredrar svalare områden och väldränerade men fuktighetsbevarande humusrik jord. Plantera antingen i sol eller halvskugga. Förökast säkrast genom delning om våren

Gentiana sino-ornata

Höstgentiana.

Denna växt härstammar från västra Kina blommar på hösten med djupblå trattliknande blommor som är blekare vid basen och har fält med lilablått.Den har ett utbrett växtsätt och blir 5 cm hög. "Alba" har vita blommor

Månadens växt februari 2013 Månadens växt februari 2013

Darrgräs

Briza

Är ett släkte om 20 ettåriga och fleråriga stråväxter som växer allmänt i temprerade områden.

De bildar glesa små eller stora tuvor och vissnar vanligen ner efter blomning. Blommorna sitter i små vippor och snart till små fröax som är växtens främsta företräde, dessa är vanligen hjärtlika, hänger på smala skaft och utvecklar en ljus gyllenbrun färg efterhand som de mognar. I vinden darrar och skälver de vilket givit upphov till namnet.

Odling:

Är helt froshärdiga och lättodlade i vilken väldränerande jord som helst i direkt sol. De ettåriga förökas med frö och de perenna genom delning eller frö.

Briza media

Darrgräs

Denna perenna stråväxt växer ituvor och blir ca 45 cm hög. De har gröna blad och bär om sommaren vippor med ca 30 cm hängande brunlila småax.ör sig mycket bra som eternell och kan färgas i olika nyanser

Anm: Har odlats i flera år med framgång.

Uppgifterna hämtade ur Botanica

lassep